Безплатна доставка за София и Варна с транспорт на "Сима" ООД!

МЕНЮ

Поставяне на фаянс

Стъпка 2

Основите се подготвят с мистрия или с посочената четка и се запълват и изглаждат всички пукнатини и неравности.

 

Преди поставянето на плочките, всяка основа трябва да се грундира. Разпределете с широка четка или бояджийска ролка грунд или емулсия за задържане на плочките.

 

Начертайте една хоризонтална основна линия. Съобразете височината на хоризонталната основна линия, така че от нея нагоре да към тавана да има само цели плочки, а отдолу между нея и пода остава хоризонталният най-долен ред рязани плочки. По тази маркировка започнете от ляво с цяла плочка първия хоризонтален ред.

 

Плочките за стена се разпределят последователно ляво и дясно по ширината на стената, като по този начин от дясно на стената остава вертикалният краен ред рязани плочки.

 

При външните ъгли и вратата започнете с цели плочки по посока на вътрешните ъгли. Използвайте външни или вътрешни завършващи профили (лайсни).

 

Готовото прахообразно лепило след определено време на разтваряне се разпределя равномерно върху четка или мистрия. При нанасянето му върху дървесно-талашитни плоскости или върху стари плочки използвайте флексово лепило.

 

Прокарвайте през лепилото зъбна шпакла, докато повърхността стане равна.

 

Натискайте плочката с леки въртеливи движения в лепилото. За правилното разстояние между плочките използвайте кръстачки за плочки.

 

Проверете дали плочките са поставени добре хоризонтално или са добре залепени (необходимо е покриване с лепилото на минимум 80% от обратната им страна).

 

С уред за рязане на плочки ще получите прав кант при изрязването на крайните плочки. Прави се разрезка върху плочката по горната повърхност и след това се пречупа през канта.

За кръгли изрези използвайте бормашина със съответната фреза за правене на отвори или изрежете отвора милиметър по милиметър със специалните клещи-резачки за плочки.

 

С фризове или с декоративни плочки можете индивидуално да оформите всяка баня.

 

Преди да се запълнят фугите трябва да се почистят с дървен клин. Разтворът за запълване на фуги се приготвя на гъста каша. При приготвянето му да се използват гумени ръкавици.

 

Материалът за фуги се пълни във фугите диагонално с гума за фуги. Излишният материал внимателно се отстранява.

 

След изсъхване изцапаното се отстранява с навлажнена гъба. По-късно плочките се изтъркват с чиста суха кърпа.

 

Всички разширителни углови и крайни фуги се запълват с еластична уплътняваща маса като напр. силикон: ръбовете на фугите се облепят от двете страни с бояджийска лента. Силиконът се напълва във фугата с помощта на пистолет за силикон. След изглаждането му лентата се маха под наклон назад и странично от фугата.